Lövbiffsgryta

Recept på lättlagad och mustig lövbiffsgryta. Lövbiff ska ätas så snart den stekts eftersom den annars kan bli hård och tråkig. Blanda ner den nystekt i en mustig sås och vips så är grytan klar.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 500 g lövbiff
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk smör - + 1 msk
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 dl vatten
  • 1 dl vispgrädde
  • 3 msk konc kalvfond
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar

Garnering

  • persilja - hackad

Tillbehör

  • ris - pressad potatis eller pasta
  • sallad

Gör så här

  1. Skala och skär lök och vitlök i skivor. Stek lök och vitlök i 1 msk smör i en gryta tills den fått fin färg. Rör i tomatpurén och stek ytterligare ca 30 sekunder.

  2. Häll vatten och grädde i grytan och tillsätt vatten, grädde, fond och soja. Låt koka utan lock 6–8 min.

  3. Skär lövbiffen i ca 1 cm breda strimlor. Stek köttet i 1 msk smör i en riktigt het stekpanna under omrörning tills det fått fin färg. Krydda med salt och peppar. 

  4. Blanda ner köttet i grytan och strö över persilja. Servera genast med ris, pressad potatis eller pasta och sallad.

Vad tyckte du om receptet?

Här hittar du recept på en annan klassiker - biff stroganoff