Lökgalette

Recept på lökgalette som är mycket gott att äta som plockmat till ett glas vin. Kan serveras ljummen eller kall.
Liselotte Forslin
Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 75 g smör
  • 2 krm salt
  • 1,25 dl kvarg - naturell (10 %)

Pensling

  • 1 ägg

Fyllning

  • 4 gula lökar
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 msk strösocker
  • 2 msk timjan - hackad
  • 100 g färskost - naturell
  • 1,5 tsk flingsalt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Garnering

  • 1 - 2 tsk sesamfrö
  • timjan
  • flingsalt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Mixa mjöl, smör och salt i en matberedare tills det blir smuligt. Tillsätt kvargen och mixa till en smidig deg. Platta ut degen till en platta och linda in den i plastfolie. Lägg i frysen medan lökfyllningen lagas.

  2. Fyllning: Skala och skiva löken. Fräs den på medelvärme i olja i en stor stekpanna ca 20 min tills den är mjuk men inte bränd. Tillsätt vinäger, socker och timjan och fräs ytterligare ca 5 min. Krydda med salt och peppar.

  3. Kavla ut degen från mitten och ut åt kanterna på väl mjölat underlag tills en rund cirkel, ca 35 cm i diameter. Rulla upp degen på kaveln och rulla ut den på en plåt med bakplåtspapper.

  4. Bred ut färskost i mitten av degen men lämna ca 6 cm kant runtom. Lägg på löken och vik upp kanterna runtom. Pensla degkanterna med uppvispat ägg och strö på sesamfrön.

  5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min tills degen fått fin färg. Garnera med timjan och flingsalt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!