Löjromsgravad strömming

Servera på sillbordet, med kokt potatis eller på spisknäckebröd. Toppa gärna med extra löjrom och dill.
Elisabeth Johansson
Foto: Joel Wåreus
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

Klargravad strömming (görs dagen innan)

  • 12 dl vatten
  • 2,5 dl ättiksprit
  • 1 msk salt
  • 500 g strömmingfilé - dragen, (skinnfria filéer)

Löjromssås

  • 2 dl gräddfil - lätt crème fraiche eller
  • 2 dl majonnäs
  • 2 vitlöksklyftor - finhackade
  • 50 g löjrom
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - malen vit- eller

Gör så här

  1. Klargravad strömming: Blanda vatten, ättiksprit och salt ordentligt.

  2. Lägg strömmingen i lagen och förvara i kylen över natten. Vänd runt strömmingen i lagen en gång emellan så att lagen och strömmingen blandas ordentligt.

  3. Löjromssås: Blanda alla ingredienser i en skål.

  4. Löjromsgravad strömming: Sila av strömmingen från saltlagen och låt strömmingen rinna av ordentligt i silen.

  5. Blanda strömmingen med löjromssåsen.

  6. Förvara sillen i kylen.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök