Löjromsgravad strömming med pepparrot

Löjromsgravad strömming med pepparrot ska lagas i god tid eftersom strömmingen ska ligga i lagen 1 dygn.
Pernilla Lundberg
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 800 g strömmingfilé - som varit fryst 3 dygn

Gravningslag

  • 1,6 l vatten
  • 2 dl ättiksprit - (12 %)
  • 3 msk salt

Löjromsås med pepparrot

  • 1 bit pepparrot - ca 10 cm
  • 2 citroner
  • 3 dl majonnäs
  • 3 dl smetana
  • 40 g löjrom
  • 0,5 tsk salt

Garnering

  • 20 g löjrom
  • dill

Gör så här

  1. Lag: Blanda vatten, ättika, och salt. Rör tills saltet har lösts upp.

  2. Dra bort skinnet från strömmingen. Skölj strömmingen i kallt vatten och lägg den sedan i lagen. Låt stå i kylen ett dygn. Var noga med att strömmingen är täckt av lag. Rör om några gånger under tiden.

  3. Häll av lagen och låt strömmingen rinna av väl.

  4. Sås: Skala och riv pepparroten. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saft. Blanda majonnäs, smetana, pepparrot, citronsaft och -skal. Vänd ner löjromen och krydda med salt. Blanda ner strömmingen och garnera med löjrom och dill.

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!