Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Löjromsgravad strömming med pepparrot

Löjromsgravad strömming med pepparrot ska lagas i god tid eftersom strömmingen ska ligga i lagen 1 dygn.

Pernilla Lundberg
Löjromsgravad strömming med pepparrot
Löjromsgravad strömming med pepparrot
Löjromsgravad strömming med pepparrot
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 800 g strömmingfilé - som varit fryst 3 dygn

Gravningslag

  • 1,6 l vatten
  • 2 dl ättiksprit - (12 %)
  • 3 msk salt

Löjromsås med pepparrot

  • 1 bit pepparrot - ca 10 cm
  • 2 citroner
  • 3 dl majonnäs
  • 3 dl smetana
  • 40 g löjrom
  • 0,5 tsk salt

Garnering

  • 20 g löjrom
  • dill

Gör så här

  1. Lag: Blanda vatten, ättika, och salt. Rör tills saltet har lösts upp.

  2. Dra bort skinnet från strömmingen. Skölj strömmingen i kallt vatten och lägg den sedan i lagen. Låt stå i kylen ett dygn. Var noga med att strömmingen är täckt av lag. Rör om några gånger under tiden.

  3. Häll av lagen och låt strömmingen rinna av väl.

  4. Sås: Skala och riv pepparroten. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saft. Blanda majonnäs, smetana, pepparrot, citronsaft och -skal. Vänd ner löjromen och krydda med salt. Blanda ner strömmingen och garnera med löjrom och dill.

Vad tyckte du om receptet?

Foto: Wolfgang Kleinschmidt