Löjrom med jordärtskocka, gurka och knaprigt bacon

Löjrom känns alltid lyxigt. Här med knaprigt bacon, fräsch gurksallad och len skocka.
Tomas Diederichsen
Löjrom med jordärtskocka, gurka och knaprigt bacon
Löjrom med jordärtskocka, gurka och knaprigt bacon Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 80 g löjrom - gärna kalixlöjrom
  • 1 pkt bacon - (140 g)

Jordärtskockskräm

  • 250 g jordärtskockor
  • 1,5 msk crème fraiche
  • 2 krm salt

Gurksallad

  • 0,5 gurka
  • 1 msk dill - hackad
  • 1 msk gräslök - finskuren
  • 1 msk rapsolja
  • 0,5 citron - rivet skal
  • 1 msk citron - pressad
  • 1 krm salt

Garnering

  • rapsolja - kallpressad
  • dillvippor

Gör så här

  1. Skala jordärtskockorna. Skär dem i grova bitar och koka dem mjuka i saltat vatten. Häll av vattnet och mixa skockorna med mixerstav tillsammans med crème fraiche till en slät kräm. Smaka av med salt.

  2. Skala och kärna ur gurkan. Skär den i små kuber. Blanda gurkan med dill, gräslök, olja, citronskal och -saft. Tillsätt salt.

  3. Strimla baconet och stek det krispigt i het stekpanna. Låt rinna av.

  4. Fördela jordärtskockskrämen på små tallrikar. Skeda upp löjrommen ovanpå. Fördela gurksalladen runt löjrommen. Finhacka baconet och strö på det. Droppa över olja och garnera med dillvippor.

Att dricka till löjrom

Blason de Bourgogne Crémant de Bourgogne Rosé Brut2008 (7687) Frankrike, 89 kr

Mousserande rosévin med läcker fräschör och lätthet, drag av hallon, citrus och ett litet brödigt inslag.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!