Ljust surdegsbröd på två sätt

Baka gott och smakrikt glutenfritt surdegsbröd. Här är två varianter. Degen med fiberhusk ger ett lite fastare bröd. Glutenfria surdegar startar väldigt bra, men kan vara svårare att hålla vid liv. Detta bröd jäser i cirka 3 timmar.
Elisabeth Johansson
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 1 tsk salt
  • 1,5 dl rismjöl
  • 2,5 dl bovetemjöl
  • 1 dl majsmjöl
  • 0,5 dl majsstärkelse (Maizena)
  • 1 msk psylliumhusk - (fiberhusk eller psyllium)
  • 150 g surdeg - ljus, se nedan
  • 15 g jäst
  • 4,5 dl vatten - ljummet

Ljus surdeg

  • 1 dl vatten - ljummet 1 tsk honung
  • 1 msk yoghurt
  • 35 g majsmjöl
  • 35 g rismjöl

Mata med

  • 25 g rismjöl - (½ dl)
  • 0,5 dl vatten - ljummet

Ljus surdeg med fiberhusk

  • 1 dl vatten - ljummet
  • 1 tsk sirap - ljus
  • 1 msk yoghurt
  • 35 g majsmjöl
  • 35 g rismjöl
  • 0,5 msk fiberhusk

Mata med

  • 25 g majsmjöl
  • 0,5 dl vatten - ljummet

Gör så här

  1. Mät upp alla torra ingredienser i en skål.

  2. Blanda surdeg, jäst och vatten i en stor skål eller i en degblandare. Blanda i alla torra ingredienser, sätt plastfilm över bunken och låt jäsa i cirka 2 ½ timme.

  3. Vänd upp degen på ett mjölat bakbord och forma degen till en rund bulle utan att knåda degen. Lägg bullen på en plåt med bakplåtspapper och mjöla lätt över degen, lägg på plastfilm och låt jäsa ytterligare cirka 40 minuter.

  4. Sätt under tiden ugnen på 250 grader.

  5. Sätt in brödet i ugnen i 3 minuter, sänk värnen till 200 grader och grädda ytterligare cirka 35 minuter. Ta ut brödet och låt det svalna på ett galler.

  6. Ljus surdeg: Blanda allt i en glasburk och låt stå i rumstemperatur ett dygn. Mata med (rör ned) 25 gram rismjöl och ½ deciliter ljummet vatten och låt stå ytterligare ett dygn i rumstemperatur.

  7. Nu är surdegen färdig att användas.

  8. Ljus surdeg med fiberhusk: Blanda allt i en glasburk och låt stå i rumstemperatur ett dygn. Mata med (rör ned) 25 gram majsmjöl och ½ deciliter ljummet vatten och låt stå ytterligare ett dygn i rumstemperatur.

  9. Nu är surdegen färdig att användas.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Allt om Mat här!