Ljust bröd
Brödet kan bakas runt eller avlångt beroende på vilken form du vill ha på tårtan.
Ingredienser
-
25 g
smör
-
2,5 dl
mjölk
-
25 g
jäst
-
1 tsk
havssalt
-
1 msk
ljus sirap
-
6 dl
vetemjöl
Gör så här
-
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm den till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i lite av mjölken.
-
Tillsätt resten av degspadet, salt, sirap och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt den jäsa under bakduk i 30 min.
-
Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och knåda den lätt. Smörj en form, antingen en rund, 18–20 cm i diameter, eller en avlång som rymmer 1 ½–2 liter. Lägg degen i formen och täck den med bakduk. Låt den jäsa i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
-
Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 30 min. Stjälp ut brödet ur formen och låt det svalna ett på galler under bakduk.