Ljust bröd

Brödet kan bakas runt eller avlångt beroende på vilken form du vill ha på tårtan.

Åsa Swanberg
Ljust bröd
Foto: Fotograf Åsa Swanberg // BMB

Ingredienser

  • 25 g smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 tsk havssalt
  • 1 msk ljus sirap
  • 6 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm den till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i lite av mjölken.

  2. Tillsätt resten av degspadet, salt, sirap och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt den jäsa under bakduk i 30 min.

  3. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och knåda den lätt. Smörj en form, antingen en rund, 18–20 cm i diameter, eller en avlång som rymmer 1 ½–2 liter. Lägg degen i formen och täck den med bakduk. Låt den jäsa i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.

  4. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 30 min. Stjälp ut brödet ur formen och låt det svalna ett på galler under bakduk.

Vad tyckte du om receptet?