Ljummen sallad med palsternacka och rostade hasselnötter

Recept på ljummen sallad med palsternacka, blodapelsin och rostade hasselnötter - kan ätas till lunch och är även ett gott tillbehör till kyckling och fläskkött. Den passar också att servera som förrätt, då räcker receptet till 6 personer.

Ljummen sallad med palsternacka och rostade hasselnötter
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 4 morötter
  • 4 palsternackor
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk honung - flytande
  • 4 gemsallad
  • 4 salladslökar
  • 2 blodgrape
  • 50 g hasselnötter
  • 1 kruka körvel

Dressing

  • 0,5 dl olivolja
  • 4 msk balsamvinäger
  • 2 msk honung
  • 2 tsk dijonsenap
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Ansa och skär morötter och palsternackor i stavar. Krossa vitlöksklyftorna och lägg dem i en ugnssäker form tillsammans med morötter och palsternacka. Ringla över olja och honung. Rör om och rosta mitt i ugnen ca 30 min.

  2. Dressing: Vispa samman alla ingredienser.

  3. Skär av skalet på grapefrukt och skär ut fina filéer. Grovhacka hasselnötterna och rosta dem gyllene i en torr stekpanna.

  4. Lägg upp salladsbladen på ett serveringsfat. Toppa med rostade rotsaker, grapefrukt och nötter. Ringla över dressingen och strö över körvelblad.

Vad tyckte du om receptet?