Ljummen sallad med palsternacka och rostade hasselnötter

Recept på ljummen sallad med palsternacka, blodapelsin och rostade hasselnötter - kan ätas till lunch och är även ett gott tillbehör till kyckling och fläskkött. Den passar också att servera som förrätt, då räcker receptet till 6 personer.
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 4 morötter
  • 4 palsternackor
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk honung - flytande
  • 4 gemsallad
  • 4 salladslökar
  • 2 blodgrape
  • 50 g hasselnötter
  • 1 kruka körvel

Dressing

  • 0,5 dl olivolja
  • 4 msk balsamvinäger
  • 2 msk honung
  • 2 tsk dijonsenap
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Ansa och skär morötter och palsternackor i stavar. Krossa vitlöksklyftorna och lägg dem i en ugnssäker form tillsammans med morötter och palsternacka. Ringla över olja och honung. Rör om och rosta mitt i ugnen ca 30 min.

  2. Dressing: Vispa samman alla ingredienser.

  3. Skär av skalet på grapefrukt och skär ut fina filéer. Grovhacka hasselnötterna och rosta dem gyllene i en torr stekpanna.

  4. Lägg upp salladsbladen på ett serveringsfat. Toppa med rostade rotsaker, grapefrukt och nötter. Ringla över dressingen och strö över körvelblad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!