Ljummen gorgonzola med apelsinsås och socker­saltade makadamianötter

Den salta och krämiga osten balanseras av sötman i apelsinsåsen. Dessertvinet till är pricken över i.
Ljummen gorgonzola med apelsinsås och socker­saltade makadamianötter
Ljummen gorgonzola med apelsinsås och socker­saltade makadamianötter Foto: Åsa Dahlgren

Ljummen gorgonzola med apelsinsås

  • 100 - 200 g gorgonzolaost
  • 2 apelsiner
  • 1 lime
  • 0,5 vaniljstång
  • 0,5 dl strösocker
  • 4 msk sött vitt vin
  • 0,5 dl honung - flytande
  • 0,5 msk arrowrot

Nötter

  • 100 g makadamianötter
  • 0,5 dl florsocker
  • 0,5 tsk salt

Garnering

  • vattenkrasse
  • shisokrasse

Gör så här

  1. Skölj apelsinerna noga i ljummet vatten. Strimla skalet av en apelsin och pressa saften ur båda. Halvera och pressa saften ur limen. Mät citrussaften till 2 dl. Klyv vaniljstången och skrapa ut fröna.

  2. Smält sockret i en kastrull tills det fått gyllenbrun färg. Tillsätt apelsin- och limesaft, vin, honung samt den urskrapade vaniljstången. Rör ut arrowroten i lite kallt vatten och vispa ner i saften. Låt koka upp. Lägg i apelsinskalet och låt kallna.

  3. Rosta nötterna i en torr, het stekpanna. Strö över socker och salt och låt det smälta och få fin färg. Låt nötterna kallna på ett bakplåtspapper.

  4. Sätt ugnen på 100 grader. Skär osten i fyra bitar och lägg den på ett ugnssäkert fat. Värm osten mitt i ugnen 2–3 min.

  5. Ringla såsen på tallrikar och lägg på osten. Strö över nötter och garnera med salladsskott.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!