Ljumma sillpajer

Så himla gott att servera den salta goda matjessillen i pajskal.
Ljumma sillpajer
Ljumma sillpajer Foto: Jenny Grimsgård

Ljumma sillpajer

  • 2 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 2 msk vatten

Fyllning

  • 1 gul lök
  • 1 msk smör
  • 1 burk matjessill - (200 g)
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 1 stort ägg
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar - nymald

Garnering

  • 1 dl gräslök - hackad

Gör så här

  1. Blanda snabbt ihop mjöl och smör till en grynig massa i en matberedare eller för hand. Tillsätt  vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i ugnssäkra portionsformar, ca 7 cm i diameter, eller i en stor form, ca 24 cm i diameter. Låt stå i kylen ca 30 min.

  2. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda skalen mitt i ugnen ca 15 min.

  3. Skala och finhacka löken. Fräs löken i smör i en stekpanna tills den mjuknat. Låt sillen rinna av och skär den i små bitar. Blanda ner sillbitarna i stekpannan. Vispa ihop grädde, ägg, salt och peppar. Blanda ner lökfräset i äggstanningen.

  4. Häll röran i pajskalen. Grädda ytterligare ca 15 min. Strö över gräslöken och servera ljumma.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!