Lingonsorbet, saltkolacrème och rostade nötter

Recept på lingonsorbet, saltkolacrème och rostade nötter. Kolacrèmen ugnsbakas direkt i dessertformarna och toppas med lingonsorbet.
Carina Wall

Ingredienser

  • 4 dl lingon - frysta
  • 2 dl vatten
  • 2 msk strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 1 geatinblad
  • 1 msk lime - pressad

Sockerlag

  • 1 dl strösocker
  • 1 dl muscovadosocker - ljust
  • 2 dl vatten
  • 2 msk glykos

Saltkolacrème

  • 5 dl vispgrädde
  • 2,5 dl sirap - ljus
  • 1 tsk salt
  • 6 äggulor

Tillbehör

  • nötter - rostade

Gör så här

  1. Koka ihop lingon, vatten, socker och den delade och urskrapade vaniljstången ca 10 min.

  2. Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min.

  3. Ta upp vaniljstången och mixa bärmassan till en puré. Sila purén i en tät sil. Blanda med limesaften. Ta upp gelatinbladet och smält det i purén. 

  4. Sockerlag: Koka ihop strösocker, muscovadosocker, vatten och glykos till en simmig lag, ca 15 min.  Blanda lingonpurén med sockerlagen och låt kallna. Frys sorbeten i glassmaskin (här tipsar vi om en bra budget-variant).

  5. Kolacrème: Koka grädde, sirap och salt försiktigt i en kastrull utan lock 20–30 min, tills smeten fått gyllenbrun färg. Låt svalna.

  6. Sätt ugnen på 125°. Tillsätt äggulorna till kolasmeten under omrörning. Häll smeten i ugnssäkra portionsformar. Grädda crèmen mitt i ugnen ca 1 timme. 

  7. Låt crèmen svalna innan den toppas med lingonsorbet och serveras med rostade nötter. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!