Lingonsill - recept

Vackert ljust röd sill som passar fint till jul. Om man vill kan man byta ut rosmarinkvisten mot lagerblad.
Elisabeth Johansson
Foto: Joel Wåreus
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 4 saltsillfiléer - urvattnade
  • 2 msk ättiksprit
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • 6 svartpepparkorn
  • 1 rödlök
  • 4 msk lingon
  • 2 lagerblad

Gör så här

  1. Salta ur saltsillfiléerna genom att skölja dem och sedan låta dem ligga i kallt vatten i cirka 1 dygn. Byt vatten 1–2 gånger under tiden.

  2. Skär sillen i 1 1⁄2–2 centimeter breda bitar eller lägg in hela filéer.

  3. Koka upp ättiksprit, äppelcidervinäger, strösocker och vatten. Dra av lagen från värmen och låt den svalna helt. Lägg i svartpepparkornen.

  4. Skala och skiva rödlöken tunt på en mandolin.

  5. Varva sill, lingon och rödlök i en glasburk. Häll i lagen och lägg i lagerblad. Sätt på ett lock och låt sillen dra i lagen i minst 4 timmar.

  6. Förvara sillen i kylen.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök