Lingonrutor

Recept på lingonrutor i långpanna. Lingonrutorna får vacker färg av lingonsylt och knaprigt täcke av havregryn.

Lingonrutor
Foto: Thomas Hjertén

Ingredienser

  • 150 g smör - rumsvarmt
  • 1,5 dl strösocker
  • 4 dl vetemjöl - (240 g)
  • 1 msk bakpulver
  • 1 ägg

Fyllning

  • 2 dl lingonsylt
  • 50 g smör
  • 1,5 dl havregryn
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Blanda smör och socker. Tillsätt mjölet blandat med bakpulver och rör om ordentligt.Rör ner ägget och blanda väl.

  2. Tryck ut smeten i en smord eller bakplåtspappersklädd mindre långpanna, ca 20 x 30 cm. Bred över lingonsylten.

  3. Smält smöret till fyllningen. Blanda havregryn, socker och vaniljsocker. Häll över smöret och blanda väl. Fördela fyllningen jämnt över lingonsylten.

  4. Grädda kakan mitt i ugnen ca 15 min. Låt den svalna och skär den sedan i rutor.

  5. Recept Saga Aneng, Hembakat

Vad tyckte du om receptet?