Lingonkaka med brynt smör och lingonkaramell

Recept på ljuvlig lingonkaka med brynt smör. En sagolik god karamellsås hälls över kakan vid servering.

Tove Nilsson
Lingonkaka med brynt smör och lingonkaramell
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker - + 1 dl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk salt
  • 125 g smör - + 50 g
  • 150 g ricottaost
  • 3,5 dl vetemjöl - (210 g)
  • 2 dl lingon - + 1 dl

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg, 3 dl socker, vaniljsocker och salt till en halvpösig smet.

  2. Bryn 125 g smör och häll ner i smeten. Vispa i ricottaosten. Sikta i mjölet och vänd ihop till en jämn smet. Blanda i 2 dl lingon.

  3. Häll smeten i en smord avlång form, ca 1 1/2 liter. Grädda mitt i ugnen 40–45 min.  Ta ut och låt svalna.

  4. Smält försiktigt 1 dl socker i en stekpanna tills sockret smält och börjar få lite färg. Vispa i 50 g smör. Låt koka till en tunn kolasås. Häll i 1 dl lingon och ta stekpannan från värmen. Häll såsen över kakan.

Vad tyckte du om receptet?