Lingonjitterbugg

Recept på lingonjitterbugg. Klassiska kakor med mördeg och maräng som får syrlig smak av lingon.
Carina Wall

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 4 dl vetemjöl - (240 g)
  • 2,5 msk strösocker
  • 0,75 dl florsocker
  • 1 krm salt
  • 1 äggula
  • 50 g lingon

Maräng

  • 2 äggvitor
  • 0,5 tsk citron - pressad
  • 2 msk strösocker - + 2 msk

Gör så här

  1. Arbeta ihop smör, mjöl, strösocker, florsocker och salt i en matberedare. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg. Linda in degen i plastfolie och lägg den i kylen ca 30 min.

  2. Maräng: Vispa äggvitorna fluffiga med citronsaften. Tillsätt 2 msk socker och öka hastigheten på vispningen. Strö i 2 msk socker till, lite i taget, och fortsätt att vispa marängsmeten tills den är fast och blank.

  3. Kavla ut mördegen till en platta, ca 20 x 30 cm, på ett stort ark plastfolie. 

  4. Bred marängsmeten över mördegen och strö över lingonen. Rulla ihop degen.  Frys rullen 20–30 min. 

  5. Sätt ugnen på 175°. Ta rullarna ur frysen, en i taget, och skär dem i skivor med en vass kniv. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper.

  6. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Låt kakorna kallna på galler. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!