Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Lingondricka

Njut av lingonen på flaska och gör lingondricka. Enkelt, gott och nästan gratis. Åtminstone om du plockar bären själv.

Sophie Berlin
Lingondricka
Lingondricka
Lingondricka
Foto: Ulrika Pousette

Lingondricka

  • 2 l lingon
  • 1 l vatten
  • 3 dl strösocker - per liter vätska

Eftersaft

  • restlingon från koket
  • 1 l vatten
  • 3 dl strösocker - per liter vätska

Gör så här

  1. Koka lingon och vatten ca 5 min, skumma av några gånger under tiden. 

    : Ulrika Pousette

    lingondricka

  2. och låt självrinna ca 20 min. 

    : Ulrika Pousette

    lingondricka

  3. Mät upp socker beroende på mängd vätska och häll i kastrullen. Häll tillbaka vätskan. Koka ca 5 min, skumma väl. 

    : Ulrika Pousette

    lingondricka

  4. Häll upp på väl rengjorda och helst kokta flaskor. Förvara svalt. 

    : Ulrika Pousette

    lingondricka

Släng inte bort de använda lingonen - gör eftersaft!

  1. ps. Släng inte bort lingonen efter av­koket, koka en gång till. Denna saft blir inte lika kraftig i smaken och innehåller inte lika mycket pektin, därför bör den konsumeras fort.

  2. Koka restlingonen i ­vattnet ca 5 min. Sila genom silduk.

  3. Häll tillbaka vätskan i kastrullen, tillsätt socker och koka ca 5 min.

  4. Häll upp på väl rengjorda, helst kokta flaskor. Förvara svalt.

  5. Drick denna saft först eftersom den är mindre hållbar.

Vad tyckte du om receptet?

Lingondricka är en bra måltidsdricka som är lätt att göra själv. Dessutom har den lång hållbarhet eftersom bären innehåller bensoesyra, som är ett naturligt konserveringsmedel.

Frysa lingondrickan?

Ett alternativ till kokade flaskor är att frysa drickan i pet-flaskor i olika storlekar. Men kom då ihåg att lämna lite utrymme för expandering när du fryser in lingondrickan.

Läs också: