Limeglasstårta

45 min + 8 timmar i frysen

Den här glasstårtan går bra att göra i god tid före kalaset. Du som vill förenkla tårtan kan göra endast en browniebotten (halva satsen smet) att lägga underst.

Allt om Mat
Limeglasstårta

Browniebotten

  • 175 g smör
  • 200 g mörk choklad - mörk hackad
  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker

Glass

  • 1 vaniljstång
  • 6 äggula
  • 3 dl florsocker
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 lime - rivet skal och saft

Hallonrippel

  • 100 g hallon - frysta tinade
  • 1 msk florsocker
  • 1 msk vatten

Gör så här

  1. Browniebotten: Sätt ugnen på 175°. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smält smöret i en kastrull och dra den av värmen. Lägg i chokladen och låt den smälta. Vispa under tiden ägg och socker luftigt. Rör i smörchokladen och de torra ingredienserna. Fördela smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 30 min. Låt svalna helt.

  2. Glass: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Vispa äggulorna med vaniljfrön och florsocker vitt och luftigt. Vispa grädden. Vänd ner äggvispet, rivet skal och saft av lime i grädden.

  3. Hallonrippel: Mixa hallonen med florsocker och vatten.

  4. Lossa browniebottnen från formen och dela den till 2 bottnar. Lägg tillbaka den ena bottnen i formen. Häll i hälften av glassmeten och ”rippla” med snabba rörelser i hälften av hallonmixet med en tesked. Lägg på den andra bottnen, häll på resten av glassmeten. Rippla på resten av hallonmixet i ett vackert mönster. Frys i minst 8 timmar, gärna över natten.

  5. Servering: Låt glasstårtan tina långsamt i kylen ca 1 timme före servering.

Vad tyckte du om receptet?