Lime- och citrongräsbuljong med kokosmjölk och svamp

Smakrik och syrlig soppa som värmer skönt en kall vinterdag! Vill man ha ännu mer sting i soppan kan man tillsätta lite extra currypasta.
Lime- och citrongräsbuljong med kokosmjölk och svamp
Lime- och citrongräsbuljong med kokosmjölk och svamp Foto: Charlie Drevstam

Soppa

  • 2 morötter
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 stjälkar citrongräs
  • 1 msk rapsolja - + 1 msk
  • 10 g limeblad - torkade
  • 1 tsk röd currypasta
  • 1 l vatten
  • 2 msk konc kycklingfond
  • 1 burk kokosmjölk - (400 ml)
  • 1 lime - skal + saft
  • 1 tsk salt - + 0,5 tsk
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 250 g skogschampinjoner
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Skala morötter, lök och vitlök. Skär dem i mindre bitar. Krossa citrongrässtjälkarna med baksidan av kniven.

  2. Fräs grönsakerna i 1 msk olja tillsammans med citrongräs, limeblad och currypasta ca 3 min. Tillsätt vatten och fond och låt koka ca 10 min.

  3. Ta kastrullen åt sidan och tillsätt kokosmjölk. Smaka av soppan med limeskal,  limesaft, 1 tsk salt och cayennepeppar. Sila soppan.

  4. Ansa och skär champinjonerna i fjärdedelar. Stek dem i 1 msk olja tills de fått fin färg. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Lägg svampen i en burk och häll upp buljongen i en termos. Ta med på picknicken.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!