Libanesiska lammfärsspett med fattoush och hummus
Ingredienser
-
600 g
lammfärs
-
0,5 tsk
salt
-
1 krm
muskot
- mald
-
1 krm
kanel
- mald
-
1 krm
svartpeppar
- nymald
-
0,5 krm
cayennepeppar
-
2 tsk
paprikapulver
-
1
silverlök
- eller gul lök finhackad
-
2
vitlöksklyftor
- finhackade
-
200 g
fetaost
-
12
grillspettpinnar
Hummus
-
6 dl
kikärter
-
4 msk
sesampasta, tahini
-
1 dl
olivolja
-
2 msk
citron
- pressad
-
3 krm
salt
-
2
vitlöksklyftor
- pressade
-
1 krm
spiskummin
-
1 krm
cayennepeppar
Fattoush, libanesisk salllad
-
2
pitabröd
-
1,5 msk
olivolja
-
600 g
tomater
-
0,5
romansalladshuvud
-
3 dl
persilja
- grovhackad
-
1 dl
mynta
- färsk grovhackad
-
6
salladslökar
- finstrimlade
Dressing
-
3 msk
olivolja
-
2 msk
citron
- pressad
-
2 krm
salt
-
1 krm
svartpeppar
-
4 tsk
sumak
Tillbehör
-
naturell yoghurt
-
mynta
-
bulgur
- eller couscous, kokt
Gör så här
-
Sätt ugnen på 225°. Blanda samman färs, salt, muskot, kanel, peppar, paprikapulver, finhackad lök och vitlök. Blanda väl och tillsätt sist smulad fetaost.
-
Forma avlånga spett och lägg dem på en plåt eller i en ugnssäker form. Stek dem i ugn först 10 min i mitten av ugnen och sedan 5 min högt upp och ugnen på grill.
-
Blanda yoghurt med finhackad mynta och servera den kall. Servera spetten med fattoush, hummus, bulgur och yoghurtsås.
HUMMUS
-
Lägg de kokta kikärterna i en matberedare och kör till en jämn massa. Blanda ner sesampasta och tillsätt olivolja lite i taget. Smaka av med citron, salt, vitlök, spiskummin och cayenne.
FATTOUSH, LIBANESISK SALLAD
-
Sätt ugnen på 225°. Skär pitabröden i småbitar och blanda dem i en skål med olivolja. Häll ut dem på en plåt med bakplåtspapper och rosta dem i ugnen ca 7 min. Ställ dem åt sidan.
-
Skär tomaterna i tärningar och lägg dem i en skål. Häll eventuellt av en del av vätskan så att inte salladen blir för vattnig. Blanda ner sallad i bitar, persilja, mynta och lök.
-
Vispa samman ingredienserna till dressingen. Blanda salladen med dressingen samt de rostade brödbitarna strax före servering.