Lenrimmad lax med senapskräm

Recept på lenrimmad lax med senapskrän. Gör laxen i god tid, den går också bra att frysa in.
Mitt Kök
Foto: Eva Hildén
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 1 kg laxfilé - med skinn, mittbiten
  • 4 msk salt
  • 3 msk strösocker
  • 1 ark smörpapper

Till garnering och servering

  • 1 msk dill - finhackad
  • peppar - nymalen
  • senapskräm - (se ovan länk för recept)

Gör så här

  1. Lägg laxen på en bit bakplåts- eller smörpapper.

  2. Gnid in laxfilén runtom med salt och strö över sockret på köttsidan.

  3. Låt laxen ligga, med köttsidan upp i rumstemperatur ca 20 minuter.

  4. Slå in laxen i smörpapper till ett tätt paket. Lägg paketet i en rimlig plastpåse på ett fat. Fisken är färdiggravad efter 2 dygn.

  5. Vänd laxpaketet 2-3 gånger under gravningen.

  6. Häll bort laken som bildas, annars kan fisken bli för salt.

  7. Ta fram laxen och torka den med hushållspapper.

  8. Skär laxen i tunna skivor, forma skivorna till ”rosor” och lägg dem på ett serveringsfat.

  9. Garnera med finhackad dill och nymalen peppar. Servera med senapskräm.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Lena Söderström. Foto: Eva Hildén

 

Recept från Mitt kök