Lemonad med syren

Lemonad med syren är friskt och gott. Syrenerna ger lemonaden aromatisk twist, men citron är den tydligaste smaken. Några blåbär finns med för färgens skull.

Lemonad med syren
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 15 klasar syrenblommor
  • 2 - 3 citroner - ekologiska
  • 8 dl vatten
  • 8 dl strösocker
  • 25 g citronsyra
  • 1 msk blåbär - gärna frysta, obs! ej amerikanska

Gör så här

  1. Skölj blomklasarna. Plocka bort de hårda skaften från blomklasarna och lägg blommorna i en rostfri bunke eller en större glasskål eller burk.

  2. Skölj citronerna i varmt vatten, skala av det yttersta gula skalet med potatisskalare. Pressa ut saften. Blanda citronsaft och citronskal med syrenerna.

  3. Koka upp vattnet och rör ner socker och citronsyra. Häll det över blommorna och tillsätt blåbären.

  4. Täck med lock och låt stå i kyl 2 dygn. Sila genom en finmaskig sil och häll upp lemonaden på väl rengjorda flaskor. Förvara i kyl.

Vad tyckte du om receptet?