Laxtårta toppad med löjrom och färska örter

Varmrökt lax i ny tappning tillsammans med färskost och örter. Du kan servera den som förrätt, tilltugg tillsammans med drinken eller på buffébordet. Tårtan bör stå ca 4 timmar i kylen för att få den rätta konsistensen. Garnera vid servering.
Bitte E:son Forsberg & Kerstin Svensson
Foto: Anders Norrsell

Ingredienser

  • 200 g kavring
  • 100 g smör

Fyllning

  • 300 g varmrökt lax
  • 4 gelatinblad
  • 1 rödlök
  • 1 avokado
  • 400 g naturell färskost
  • 2 dl gräddfil
  • 3 msk gräslök - skuren
  • 2 msk dill - hackad
  • 2 msk citron - pressad
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymald svartpeppar

Garnering

  • 80 g löjrom
  • ärtskott - dill, persilja
  • gräslöksblommor

Gör så här

  1. Mixa kavringen till smulor i en matberedare. Smält smöret och blanda med smulorna. Tryck ut smulorna till en botten i en form med löstagbar kant, 20 x 28 cm eller en rund form 24 cm i diameter. Ställ formen i kylen under tiden som fyllningen görs.

  2. Fyllning: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Skala och finhacka löken. Halvera avokadon, gröp ur och fintärna fruktköttet. Rör samman färskost och gräddfil. Blanda i lök, avokado, gräslök och dill. Putsa och mosa laxen och rör ner i fyllningen.

  3. Ta upp gelatinbladen och låt dem smälta i citronsaften i en kastrull på svag värme. Blanda ner gelatinet i fyllningen i en tunn stråle under omrörning. Krydda med salt och peppar.

  4. Bred ut fyllningen i formen och ställ i kylen ca 4 timmar.

  5. Ta tårtan ur formen och garnera med löjrom, ärtskott, dill, persilja och gräslöksblommor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!