Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Laxtårta toppad med löjrom och färska örter

Varmrökt lax i ny tappning tillsammans med färskost och örter. Du kan servera den som förrätt, tilltugg tillsammans med drinken eller på buffébordet. Tårtan bör stå ca 4 timmar i kylen för att få den rätta konsistensen. Garnera vid servering.

Bitte E:son Forsberg & Kerstin Svensson
Laxtårta toppad med löjrom och färska örter
Laxtårta toppad med löjrom och färska örter
Laxtårta toppad med löjrom och färska örter
Foto: Anders Norrsell

Ingredienser

  • 200 g kavring
  • 100 g smör

Fyllning

  • 300 g varmrökt lax
  • 4 gelatinblad
  • 1 rödlök
  • 1 avokado
  • 400 g naturell färskost
  • 2 dl gräddfil
  • 3 msk gräslök - skuren
  • 2 msk dill - hackad
  • 2 msk citron - pressad
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymald svartpeppar

Garnering

  • 80 g löjrom
  • ärtskott - dill, persilja
  • gräslöksblommor

Gör så här

  1. Mixa kavringen till smulor i en matberedare. Smält smöret och blanda med smulorna. Tryck ut smulorna till en botten i en form med löstagbar kant, 20 x 28 cm eller en rund form 24 cm i diameter. Ställ formen i kylen under tiden som fyllningen görs.

  2. Fyllning: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Skala och finhacka löken. Halvera avokadon, gröp ur och fintärna fruktköttet. Rör samman färskost och gräddfil. Blanda i lök, avokado, gräslök och dill. Putsa och mosa laxen och rör ner i fyllningen.

  3. Ta upp gelatinbladen och låt dem smälta i citronsaften i en kastrull på svag värme. Blanda ner gelatinet i fyllningen i en tunn stråle under omrörning. Krydda med salt och peppar.

  4. Bred ut fyllningen i formen och ställ i kylen ca 4 timmar.

  5. Ta tårtan ur formen och garnera med löjrom, ärtskott, dill, persilja och gräslöksblommor.

Vad tyckte du om receptet?