Laxtacos med goda tillbehör

Laxtacos med goda tillbehör är festligt att bjuda på. Här lagas laxen på muurika men den kan självklart lagas i stekpanna på spisen också. Den som vill ta en genväg kan steka burkmajs istället för kokta majskolvar.
Liselotte Forslin
Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 700 g laxfilé - utan skinn och ben
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk salt - + 0,5 tsk
  • 2 krm svartpeppar - nymald, + 1 krm
  • 2 avokador
  • 1 msk lime - pressad

Stekt majssalsa

  • 2 majskolvar
  • 2 msk olivolja - + 1 msk
  • 2 salladslökar
  • 0,5 röd chili - t ex spansk peppar
  • 1 tomat - stor
  • 0,5 kruka koriander
  • 1 tsk flingsalt

Soja- och ingefärsmajonnäs

  • 2 dl majonnäs - av god kvalitet, t ex Hellmann’s
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 bit ingefära - ca 5 cm
  • 2 tsk soja - japansk

Rostad lök

  • 5 bananschalottenlökar
  • 3 dl olivolja
  • 2 krm salt

Tillbehör

  • 1 pkt tortillabröd - små mjuka (200 g)
  • 1 kruka koriander

Gör så här

  1. Majssalsa: Dra bort blasten från majskolvarna. Koka dem i lättsaltat vatten 8–10 min. Spola av i kallt vatten och låt rinna av.

  2. Stek majskolvarna i 2 msk olja så att de blir lite svärtade. Ställ dem rakt upp och skär av majskornen uppifrån och ner. Ansa och skär salladslöken i ringar. Halvera, kärna ur och finhacka chili och tomat. Repa bladen från koriandern.

  3. Blanda majs, salladslök, chili, tomat och koriander. Ringla över 1 msk olja, krydda med flingsalt.

  4. Majonnäs: Skala och finriv vitlök och ingefära. Blanda majonnäsen med vitlök, ingefära och soja.

  5. Rostad lök: Skala och skiva löken tunt. Stekt den sakta i olja tills den blir gyllenbrun och krispig, 15–20 min. Se upp så att det inte bränns, då blir det beskt.

  6. Ta upp löken med hålslev och låt rinna av på dubbelt hushållspapper. Krydda med salt.

  7. Skär laxen i 2 x 2 cm stora tärningar. Stek dem hastigt i olja på muurikkan. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Fös ut laxen åt kanterna så att den hålls varm.

  8. Halvera, kärna ur och skär avokadon i klyftor. Dra bort skalet. Stek dem hastigt i muurikkan. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar och häll över limesaft.

  9. Värm tortillabröden lätt på muurikkan, fyll med lax, avokado, majssalsa, soja- och ingefärsmajonnäs, rostad lök och koriander.

    Foto: Ulrika Ekblom

    Muurika är en klassisk finsk stekhäll, perfekt för matlagning i det fria.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!