Laxsallad med matvete och clementindressing

Laxsallad med matvete och clementindressing är en matig och god sallad där dressingen friskas upp av clementiner.
Elisabeth Johansson
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 2 kvisttomater
  • 0,5 msk olivolja
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 100 g salladsskott - blandade, t ex mangold och babyspenat
  • 200 g matvete - kokt, från burk
  • 4 rödbetor - kokta
  • 400 g lax - varmrökt
  • 1 dl oliver - svarta eller blandade
  • 0,5 rödlök

Dressing

  • 2 clementiner
  • 2 msk majonnäs
  • 2 dl gräddfil - eller grekisk yoghurt
  • 1 msk örter - hackade, t ex dragon eller persilja
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Halvera tomaterna och lägg dem i en ugnssäker form. Ringla över olja och strö på flingsalt och peppar. Tillaga tomaterna mitt i ugnen ca 15 min.

  2. Lägg upp sallad och matvete på tallrikar eller på ett stort fat. Skär rödbetorna i klyftor och lägg dem ovanpå. Ta bort skinnet från laxen. Fördela lax och oliver över salladen. Skala och skiva rödlöken tunt, gärna på mandolin, och lägg den på salladen.

  3. Dressing: Skölj clementinerna noga i ljummet vatten. Riv skalet  från båda och pressa ut saften ur den ena. Blanda ihop alla ingredienser till dressingen.

  4. Lägg tomaterna på salladen och servera med dressingen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!