Laxpytt med spansk chorizo och pepparrot

En pytt i panna behöver inte bestå av rester av överblivet kött. Gör en fräsch pytt av lax och spansk rå chorizo – en perfekt kombo. Servera med picklad kålrabbi i stället för rödbetor. Kålrabbi är en liten bortglömd doldis, väl värd att testa med sin milda, lite sötaktiga smak.

Petra Lindstrand
Laxpytt med spansk chorizo och pepparrot
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 450 g laxfilé - färsk, MSC-märkt
  • 280 g chorizokorv - spansk, rå
  • 800 potatis - fast sort
  • 250 g rotselleri
  • 2 gula lökar
  • 2 msk smör
  • 1 tsk salt - + 1 krm
  • 2 krm nymald svartpeppar - + 1 krm
  • 1 kruka bladpersilja

Inlagd kålrabbi

  • 400 g kålrabbi
  • 0,5 dl ättiksprit (12 %)
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten

Tillbehör

  • 4 äggulor
  • pepparrot - färskriven

Gör så här

  1. Inlagd kålrabbi: Blanda ättika, socker och vatten och rör tills sockret har smält. Skala och skiva kålrabbin mycket tunt, gärna på mandolin. Lägg skivorna i lagen. Låt stå i ca 1 tim.

  2. Sätt ugnen på 150°. Skär laxen i 2 cm stora tärningar. Ta bort skinnet på korven och skär korven i små tärningar. Skala och skär potatis och selleri i ca 1 cm stora tärningar. Skala och finhacka löken.

  3. Stek potatis och selleri i en het stekpanna med smör i ca 3 min. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Lägg över rotfrukterna i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen i ca 10 min tills de är mjuka.

  4. Stek korven i stekpannan i ca 2 min. Tillsätt löken och stek vidare i ca 3 min. Lägg blandningen bredvid rotfrukterna.

  5. Stek laxtärningarna i fettet från korven. Krydda med 1 krm salt och 1 krm peppar.

  6. Repa och finhacka persiljan. Ta formen från ugnen och vänd ihop rotfrukter, lök, korv, lax och persilja.

  7. Servera pytten med kålrabbi, äggula och riven pepparrot.

Vad tyckte du om receptet?

Sugen på husmanskost? Spana in några av våra bästa recept här!