Laxpasta med dill, citron och spenat

Recept på lättlagad pastarätt med färsk lax, citron, dill och crème fraiche. En snabblagad och krämig sås som smakar friskt av dill och citron.

Petra Lindstrand
Laxpasta med dill, citron och spenat
Lättlagad laxpasta med citron, dill och färsk babyspenat Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 400 g laxfilé - utan skinn och ben, MSC-märkt
  • 300 g pasta - t ex tortiglioni
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 kruka dill
  • 1 citron
  • 0,5 msk vetemjöl
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 70 g babyspenat
  • smör
  • salt
  • nymald svartpeppar

Gör så här

  1. Koka pastan i saltat vatten enligt anvisning på förpackningen. Skala och finhacka vitlöken. Repa och finhacka dillen. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 msk saft. Skär resterande citron i klyftor.

  2. Skär laxen i stora tärningar. Strö över mjölet och vänd ihop. Stek laxen i 1 msk smör i en stekpanna i ca 2 min. Låt vitlöken steka med i ca 1 minut. Krydda med 0,5 tsk salt och 1 krm ­peppar. Ta upp laxen på ett fat.

  3. Vispa i crème fraiche, 2,5 dl vatten, buljongtärning, rivet citronskal och ­citronsaft i pannan och låt sjuda i ca 3 min. Krydda med 0,5 tsk salt och 1 krm peppar.

  4. Lägg lax och spenat i såsen. Låt sjuda i ca 2 min tills spenaten har sjunkit ihop. Tryck på laxbitarna med en gaffel så att de bryts sönder lite.

  5. Häll av pastan, men spara ca 1 dl av kokvattnet. Vänd ner pasta och dill i såsen. Späd med kokvatten till ­krämig konsistens. Servera direkt med citronklyftor till.

Vad tyckte du om receptet?