Laxpaj på smördeg – enkelt recept

Recept på lättlagad laxpaj. Den här laxpajen kan du göra i god tid och värma inför serveringen. Vill du hellre använda hemlagad pajdeg, går det också bra.

Obs! Pajskalet kan förgräddas, men det är inte ett måste.

Lena Söderström
Laxpaj på smördeg – enkelt recept
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 1 förp smördeg - kyld (250 g)
  • 300 laxfilé - utan skinn och ben

Fyllning

  • 1 purjolök - stor
  • 75 g spenat - färsk
  • 2,5 dl vispgrädde - + 0,5 dl
  • 3 ägg
  • 150 g gratängost - riven
  • 1 tsk flingsalt
  • 2 krm nymald svartpeppar

Garnering

  • färska örter - t ex rosmarin

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Lägg pajdegen i en pajform, ca 22 cm i diameter. Vik in överflödiga degkanter och tryck till.

  2. Ansa och skär purjolöken i tunna skivor. Grovhacka spenaten.

  3. Koka upp 2 1/2 dl grädde i en kastrull. Lägg i purjolöken och koka i ca 3 min. Tillsätt spenaten och koka i ytterligare ca 3 min. Ta kastrullen från värmen. Blanda i 1/2 dl grädde och vispa i äggen, ett i taget. Blanda i osten. Krydda med salt och peppar. 

  4. Häll fyllningen i pajskalet och lägg i laxen. Tillaga pajen i nedre delen av ugnen i ca 30 min tills äggsmeten har stannat och pajen fått fin färg.

  5. Garnera pajen med örter och servera.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök