Laxgratäng med fänkål, purjolök och dragoncrème

Laxgratäng med fänkål, purjolök och dragoncrème är lyxig och klassisk bjudmat. Potatispurén kan göras 2–3 timmar före servering.
Mattias Larsson
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 600 g laxfilé - utan skinn och ben
  • 1 fänkålsstånd - litet
  • 0,5 purjolök
  • 0,5 tsk salt - + 0,5 tsk
  • 4 dl crème fraiche
  • 0,5 dl dragon

Potatismos

  • 500 g potatis - mjölig
  • 2 äggulor
  • 2 msk smör
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk salt

Tillbehör

  • 6 rädisor
  • 2 dillkvistar

Gör så här

  1. Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av den och låt den ånga av 2–3 min. Pressa den med en potatispress och rör ner äggulor, smör och olja. Krydda med salt. Lägg potatispurén i en spritspåse. Spritsa purén runt kanterna på en smord ugnssäker form.

  2. Sätt ugnen på 200° varmluft. Ansa och finstrimla fänkål och purjolök. Lägg grönsaker och laxfilén mitt i formen. Krydda med 1/2 tsk salt. Blanda crème fraiche och dragon. Krydda med 1/2 tsk salt. Häll dragoncrèmen över laxen.

  3. Tillaga mitt i ugnen ca 25 min, tills laxens innertemperatur är 45° och potatisen fått fin färg.

  4. Ansa och hyvla rädisorna tunt. Garnera gratängen med rädisor och dillkvistar.

Vad tyckte du om receptet?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Ostindia Floris muggar. Se erbjudande!