Laxfyllda fiskrulader


Varmrökt lax i fyllningen gör fiskrulladerna till en festrätt med vitvinssås.
Mitt Kök
Laxfyllda fiskrulader

THOMAS CARLéN

Ingredienser

  • 600 g rödtungsfiléer
  • salt - peppar
  • 0,5 dl vitt vin - torrt
  • ev ströbröd - 1 msk
  • 2 msk smör - smält

Fyllning

  • 200 g varmrökt lax
  • 0,5 rödlök - hackad
  • 0,5 dl crème fraiche - eller naturell färskost
  • 2 msk persilja - hackad
  • 1 tsk citronsaft - pressad
  • salt - peppar

Vitvinssås:

  • 1 msk smör
  • 1 schalottenlök
  • 2 dl vitt vin - torrt
  • 4 dl sky - från fisken + fiskbuljong
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk beurre manié - (blanda lika delar mjukt smör och vetemjöl)
  • salt - vitpeppar

Till servering:

  • sockerärter - kokta och kokt potatis

Gör så här

  1. Putsa fiskfiléerna. Lägg skinnsidan uppåt. Salta och peppra lätt.

  2. Mosa varmrökt lax med hackad rödlök, crème fraiche, persilja, citron i en skål. Salta och peppra.

  3. Lägg en klick av fyllningen på varje filé och rulla ihop. Lägg fisken i en smord ugnsfast form. Häll vinet vid sidan av fisken i formen. Pensla fisken med smör och strö eventuellt på lite ströbröd. Tillaga i nedre delen av ugnen på 200 grader, 10-15 minuter.

  4. Sås: Skala, hacka och fräs schalottenlök i smör i en kastrull tills den är mjuk och glansig. Tillsätt vin och låt koka ihop till hälften. Häll i sky från fisken samt fiskbuljong. Låt såsen koka ihop till 3 dl. Vispa ner grädde och låt sjuda 10 minuter. Vispa ner beurre manié för att reda och låt sjuda 5 minuter. Sila såsen, salta och peppra.

  5. Servera med fisken med sås, kokta sockerärter och potatis.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök