Laxcarbonara - pasta carbonara med lax och pecorino

Recept på laxcarbonara - en variant på den klassiska italienska pastarätten carbonara. Här med lax i stället för fläsk. Pecorinoost bidrar med lite mer sälta men går bra att byta ut mot parmesan.

Petra Lindstrand
Laxcarbonara - pasta carbonara med lax och pecorino
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 400 g laxfilé - utan skinn
  • 1 gul lök
  • 250 g grön sparris
  • 100 g pecorinoost - eller parmesanost
  • 2 äggulor
  • 1 ägg
  • 0,5 tsk salt - + 0,5 tsk
  • 1 krm nymald svartpeppar - + 1 krm
  • 1 msk olivolja - + 1 msk
  • 300 g pasta - t ex fettucine
  • 100 g babyspenat

Garnering

  • pecorinoost - eller parmesanost, riven

Gör så här

  1. Skär laxen i 2 cm stora kuber. Skala och finhacka löken. Ansa och grovskiva sparrisen. Finriv osten. 

  2. Vispa samman äggulor, ägg, hälften av osten, 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.

  3. Fräs löken i 1 msk olja i en stekpanna ca 3 min. Tillsätt lax och sparris och stek på hög värme ca 2 min. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Stäng av spisplattan men låt stekpannan stå kvar.

  4. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av och låt pastan rinna av i ett durkslag, men spara ca 1/2 dl kokvatten. Vispa ner kokvattnet i äggvispet.

  5. Häll ner den nykokta pastan i pannan med lax- och sparrisfräset. Tillsätt äggvispet och spenaten och vänd ihop allt. Fördela pastan i tallrikar och garnera med ost.

Vad tyckte du om receptet?

KÖKSTIPSET! Stäng av värmen eller ha ytterst låg värme på spisen när du vänder ihop allt, annars blir det lätt ”äggröra”.

Här hittar du ett recept på klassisk pasta carbonara: