Laxbakelse - recept

Recept på laxbakelse, en bakelse med läcker laxfyllning passar lika bra på påskens sillbord som till förrätt.
Mitt Kök
Foto: Ove Lindfors
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 30 skivor grovt formbröd - eller kavring

Fyllning

  • 150 g gravad lax - i bit
  • 2 dl crème fraiche - lätt
  • 1 dl majonnäs
  • 1 tsk dijonsenap
  • 3 msk rödlök - hackad
  • 1 dl dill - hackad
  • 1 dl äpple - fintärnat
  • 3 msk saltgurka - hackad
  • 1 tsk rosépeppar - stött
  • 1 krm cayennepeppar
  • salt

Till garnering

  • 4 dl majonnäs - ca
  • dill
  • gräslök
  • 10 äggulor - hårdkokta
  • 10 skivor gravad lax
  • rödlök - hackad
  • rosépeppar - smulad
  • ärtskott

Gör så här

  1. Fintärna laxen. Blanda ingredienserna till fyllningen och smaka av med salt.

  2. Ta ut rundlar av brödet, 7–8 centimeter i diameter, med hjälp av ett mått eller glas.

  3. Fördela hälften av fyllningen på 10 av brödrundlarna. Lägg på bröd och bred på resten av fyllningen. Avsluta med bröd.

  4. Bred majonnäs på ovansidan och runt bakelsens kanter. Täck bakelserna med plast. Låt vila i kylen några timmar eller över natten så att brödet blir saftigt.

  5. Vid servering: Täck bakelsernas kanter med hackad dill och gräslök. Täck ovansidan med hackad äggula. Toppa med en laxros och strö över en aning rödlök och rosépeppar.

  6. Tryck försiktigt fast ärtskott runt kanterna.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Caroline Hofberg Foto Ove Lindfors

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Allt om Mat här!