Lax- och spenatpaj

Ljuvligt god paj med smaker som lax, prästost och sparris.
Lena Söderström
Foto: Eva Hildén
Foto: Eva Hildén

Pajdeg

  • 5 dl vetemjöl
  • 200 g smör - kylskåpskallt
  • 1 dl vatten - iskallt

Fyllning

  • 1 stor purjolök
  • 1 röd paprika
  • 3 msk olivolja
  • 200 g bladspenat - färsk
  • 200 g laxfilé - gravad eller varmrökt, skinn- och benfri
  • 1 burk ricotta - 250 g
  • 4 ägg
  • 150 g prästost - riven
  • 4 dl grädde
  • salt
  • peppar

Topping

  • 250 g sparris - nykokt eller grillad
  • 2 msk pinjenötter - rostade
  • 2 - 3 msk örter - plockade

Gör så här

  1. Pajdeg: Mät upp mjöl och smör i en matberedare monterad med en kniv och kör till smulig massa. Häll i vattnet under maskinens gång och kör tills degen formas till en boll.

  2. Tryck ut degen i pajformen så att den hänger ut lite över kanterna. Nagga bottenplattan och kanterna. Låt vila i kylskåp i cirka 30 minuter.

  3. Värm ugnen till 225 grader. Sätt pajen i mitten av ugnen och förgrädda tills den fått lite färg, i cirka 15 min.

  4. Fyllning: Skär purjolöken i tunna skivor. Skär paprikan i små strimlor. Fräs purjolök och paprika i hälften av oljan i en panna i cirka 3 minuter. Lägg åt sidan.

  5. Hetta upp resten av oljan i pannan. Lägg i spenaten. Ta pannan från värmen och rör om spenaten tills den blir mjuk, i cirka 3 minuter. Låt kallna och krama ur vätskan. Hacka spenaten grovt.

  6. Skär eller dela fisken i mindre bitar.

  7. Lägg ricottaosten i en bunke. Blanda i äggen, ett i taget. Blanda i osten och grädden, lite i taget. Blanda med det stekta och vänd försiktigt ner laxen. Häll fyllningen i den förgräddade pajskalet.

  8. Täck pajen med smörad aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter. Sänk ugnstemperaturen till 200 grader och grädda i 40–50 minuter eller tills pajen är genomgräddad och fått fin färg. Låt pajen vila i minst 30 minuter.

  9. Garnera pajen med sparris, nötter och örter.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök