Rökt lax på potatisskivor med örtsås

Gott recept på lätt krispiga potatisskivor med rökt lax och en örtig sås med smak av ingefära. Vattenkrasse är gott med sin pepprighet men ibland svårt att få tag på, ett bra alternativ är smörgåskrasse.

Rökt lax på potatisskivor med örtsås
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 3 - 4 potatisar
  • 1 msk olivolja
  • 2 krm salt - + 1 krm
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 100 g varmrökt lax
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 msk gräslök - fint skuren
  • 1 tsk ingefära - finriven
  • 1 tsk honung

Garnering

  • 0,5 kruka vattenkrasse - eller smörgåskrasse

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200° och gärna varmluft. Skölj potatisarna väl och skär dem i  1/2 cm tjocka skivor. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper och pensla med olja. Strö över 2 krm salt och peppar. Ugnsbaka mitt i ugnen ca 15 min. Låt kallna på plåten.

  2. Dela laxen i mindre bitar. Blanda crème fraiche, gräslök, ingefära, honung och 1 krm salt.

  3. Lägg laxen på potatisskivorna och klicka lite av såsen på laxen. Mal över lite peppar och garnera med vattenkrasse. 

Vad tyckte du om receptet?