Lax- och citrongräsfrikadeller i thaibuljong

Ramennudlar är japanska äggnudlar och finns i vanliga livsmedelsbutiker.
Petra Lindstrand
Lax- och citrongräsfrikadeller i thaibuljong
Lax- och citrongräsfrikadeller i thaibuljong Foto: Ulrika Pousette

Lax- och citrongräsfrikadeller i thaibuljong

  • 500 g laxfilé - utan skinn och ben
  • 2 citrongräs - + 2
  • 1 knippa salladslök
  • 1 röd chili - t ex spansk peppar + 1
  • 0,5 dl kokosmjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 bit ingefära - (ca 50 g)
  • 1 msk rapsolja
  • 1 l vatten
  • 2 tärningar hönsbuljong
  • 6 limeblad - torkade
  • 1 msk japansk soja
  • 0,5 msk fisksås
  • 200 g ramennudlar
  • 150 g sugar snaps
  • 1 kruka thaibasilika - eller koriander

Gör så här

  1. Skär laxen i stora tärningar. Ta bort det yttre bladet på citrongräsen och släng bort. Finhacka 2 citrongräs och 2 salladslökar. Kärna ur och finhacka 1 chili.

  2. Lägg lax, hackat citrongräs, lök, chili, kokosmjölk och salt i en bunke. Mixa hastigt med mixerstav. Forma till små bollar.

  3. Finstrimla 2 salladslökar. Kärna ur och finstrimla 1 chili. Skala och riv ingefäran. Dela 2 citrongräs tvärsöver och banka hårt på dem med knivskaftet.

  4. Fräs lök, chili, ingefära och citrongräs i olja i en vid kastrull. Tillsätt vatten, buljongtärningar och limeblad. Låt småkoka ca 10 min. Krydda med soja och fisksås. Lägg ner frikadellerna och låt sjuda 3–4 min.

  5. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen och lägg ner i soppan precis före servering. Garnera med örter och servera.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!