Lax Niçoise

Recept på lax Niçoise. En överraskade krispig och smakrik toast serveras till den saftiga laxen och salladen.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 500 g laxfilé - med skinnet kvar
  • 200 g potatis - kokt i skivor
  • 2 tomater - i klyftor
  • 1 avokado - i skivor
  • 4 rödlöksskivor
  • 4 gul löksskivor
  • 4 romansalladblad
  • 200 g haricots verts - kokta
  • 50 g spenat - färsk
  • 2 ägg - kokta halverade

Senapsvinägrett

  • 2 tsk fransk senap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 0,75 dl olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 2,5 msk vatten

Ansjovistoast

  • 2 formbröd - dagsgammalt
  • 3 sardellfiléer - skurna i mindre bitar
  • 3 lökringar - gula
  • 60 g parmesan - riven

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°.

  2. Vinägrett: Blanda senap och vinäger. Vispa i oljan droppvis till en tjock dressing. Salta, peppra och späd med vatten om det behövs.

  3. Ansjovistoast: Halvera brödet. Lägg dem på plåt. Fördela ingredienserna över.

  4. Salta och peppra laxen. Grilla den med skinnsidan nedåt i het grillpanna ca 1 min till fin färg. Lägg över laxen på plåten med toasten. Efterstek i ugnen 7-10 min. Ta ut laxen och låt toasten stå tills den fått vacker färg.

  5. Servering: Fördela potatisen på tallrikar. Därefter tomater, avokado och lök. Ställ ett romansalladsblad vid sidan. Fyll på med bönor, spenat, ägghalvor och dressing.

  6. Lägg på varm lax och toast allra sist. Servera.

Vad tyckte du om receptet?