Lax med smörkokt kål och pepparrots- och dillkräm

Recept på lax med smörkokt kål och pepparrots- och dillkräm. Mjuka, milda smaker med en smakrik, pepparrotsstingig och snabblagad kräm.

Petra Lindstrand
Lax med smörkokt kål och pepparrots- och dillkräm
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 600 g laxfilé - utan skinn
  • 1 kg spetskål - eller vitkål
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 dl vatten
  • 4 msk smör
  • 1 tsk flingsalt - + 1 tsk
  • 1 krm nymald svartpeppar

Kräm

  • 1,5 dl majonnäs - gärna ­Hellman’s
  • 2 msk pepparrot - färdigriven, från burk
  • 1 kruka dill
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 1,5 dl turkisk yoghurt

Garnering

  • citronklyftor
  • dillkvistar

Tillbehör

  • bröd - gärna av levain-typ

Gör så här

  1. Skär laxen i 4 portionsbitar. Ansa och strimla kålen. Skala och finskiva vitlöken. Häll vattnet i en låg, vid panna. Tillsätt vitlök och smör. Låt koka upp och lägg på kålen. Täck pannan med lock och låt sjuda tills kålen mjuknat, ca 

    10 min. Krydda kålen med 1 tsk flingsalt och peppar och rör om lätt.

  2. Strö 1 tsk flingsalt över laxen och lägg bitarna på kålen. Täck igen och tillaga vidare 5–10 min beroende på laxens tjocklek.

  3. Kräm: Lägg majonnäs, pepparrot, dill, salt och peppar i en skål och mixa slätt med mixerstav. Rör i yoghurten.

  4. Lägg upp kål och lax på ett fat. Garnera med citronklyftor och dill. Servera med pepparrotskräm och bröd.

Vad tyckte du om receptet?