Lax med rotsellerigratäng  

Lax med rotsellerigratäng serveras till laxen. Den kan serveras som en ­sallad eller lättstekt i lite smör om man hellre vill ha den varm. Gratängen passar fint även till stekt eller kallskuret kött.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 600 g laxfilé
  • 500 g rotselleri
  • 500 g potatis
  • 1 grönsaksbuljongstärning
  • 1 dl crème fraiche - lätt
  • 2 msk timjan
  • rapsolja
  • salt
  • svartpeppar - nymald

Tillbehör

  • 80 g babyspenat

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala och skiva rotsellerin lövtunt. Skala och skiva potatisen ca 2 mm tjockt. Blanda rotselleri och potatis i en vid kastrull och häll över 5 dl vatten. Smula i buljongtärningen. Låt sjuda ca 10 min.

  2. Blanda ner crème fraiche, timjan, 2 krm peppar och 1/2 tsk salt i kastrullen. Låt puttra utan lock ca 5 min. Häll över alltsammans i en ugnssäker form. ­Gratinera  mitt i ugnen ca 20 min, tills gratängen fått färg.

  3. Skär laxfilén i portionsstora bitar. Strö på 1 tsk salt och stek i 1 tsk rapsolja i en stekpanna på strax över medelvärme ca 3 min på varje sida. Dra bort från värmen men låt fisken ligga kvar ca 2 min.

  4. Servera laxen med rotselleri­gratäng och spenat.

Recept av Charlotte Jenkinson

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!