Lax med rostad potatis och honungsdressing

Lax tillsammans med citron, rödlök och söt dressing passar fint 
till de milda smakerna av potatis, morötter och bönor på fatets botten.
Lena Söderström

Ingredienser

  • 800 g småpotatis - t ex delikatesspotatis
  • 150 g haricots verts - eller sockerärter
  • 1 stor morot
  • 1 rödlök
  • 1 citron
  • 450 g laxfilé - utan skinn
  • 0,5 dl persilja - strimlad
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk rapsolja
  • salt
  • flingsalt
  • svartpeppar - nymald

Dressing

  • 1 msk dijonsenap
  • 2 msk honung - flytande
  • 1 msk kapris
  • 1 msk olivolja
  • 1 citron - saften

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250º.

  2. Dela potatisen och lägg i en bunke. Blanda med 1 msk olivolja och krydda med 1 krm salt och 1 krm svartpeppar.

  3. Fördela potatisen på ett ugnssäkert fat med bakplåtspapper. Rosta i mitten av ugnen ca 25 min.

  4. Ansa bönorna. Skala och hyvla moroten. Koka grönsakerna 1–2 min och skölj dem i iskallt vatten.

  5. Skala och skär löken i 1/2 cm tjocka skivor.

  6. Blanda ihop ingredienserna till dressingen och krydda med 3/4 tsk flingsalt och 1 krm svartpeppar.

  7. Skär laxen i kuber. Skär citronen i 1/2 cm tjocka skivor. Låt lax och citron rinna av på hushållspapper.

  8. Hetta upp 1 tsk rapsolja i en stekpanna. Stek citronskivorna tills de får vacker färg, 1–2 min. Ta upp dem och stek laxen ca 5 min. Krydda med 1 tsk flingsalt och 1 krm svartpeppar. Tillsätt morot och bönor den sista minuten.

  9. Blanda potatis, bönor, morot och persilja på ett stort fat. Toppa med laxen. Garnera med lök- och citronskivorna. Ringla över dressingen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!