Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Lax i ugn - recept på klassisk ugnsbakad lax

Recept på lax i ugn. Att ugnsbaka lax är ett smidigt sätt att få en saftig och god lax utan stekos. Här får du ett klassiskt recept och guide till rätt temperatur med när du lagar lax i ugn. Servera med t ex romsås eller en klassisk kall dillsås.

Lax i ugn - recept på klassisk ugnsbakad lax
Lax i ugn - recept på klassisk ugnsbakad lax
Lax i ugn - recept på klassisk ugnsbakad lax
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 600 g laxfilé - med skinn
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymald svartpeppar

Garnering

  • dill
  • citron

Tillbehör

  • romsås
  • potatis - kokt
  • sallad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Ta bort eventuella ben från laxen. Lägg laxen i en ugnssäker form med skinnsidan nedåt. Strö på salt och peppar.

  2. Tillaga laxen mitt i ugnen ca 30 min till 54° innertemperatur.

  3. Garnera med dill och citron och servera med romsås, potatis och sallad.

Temperatur och tid i ugnen

  1. Vill du ha mer färg på laxens yta kan den tillagas i 225°, minska då tillagningstiden till ca 20 min.

    Ska du tillaga lax till många, t ex en hel laxsida som väger 1 1/2 – 2 kilo sänks ugnstemperaturen till 150° så att fisken hinner bli färdig rätt igenom. Beräkna ca 40 min tillagning.

    Använder du fryst lax tinar du fisken innan den tillagas. Lägg den tinade eller de färska laxbitarna (à 125 g) i en ugnssäker form. Tillaga mitt i ugnen 225°i ca 15 min till 52-55° innertemperatur.

    Viktigt är att alltid använda termometer vid tillagningen så att fisken inte blir för mycket tillagad. Då blir den torr och tråkig.

Tips på smaksättning och tillbehör

  1. Gnid in fisken med rivet citronskal och hackade örter, t ex dill, timjan eller dragon. Servera laxen med en grön örtsås och potatissallad med vinägrett.

    Strö över finhackad röd och grön chili (spansk peppar) och stänk på några droppar sesamolja. Garnera laxen med lime och koriander och servera den till en varm nudelsallad.

    Pensla laxen med japansk soja före tillagningen. Servera den med wasabimajonnäs och ris blandat med frästa grönsaker.

Vad tyckte du om receptet?

Olika temperatur - olika resultat

Valet av ugnstemperatur beror på hur man vill ha sin lax. Tillagas lax i en lägre temperatur och längre tid i ugnen blir den saftig och genomkokt. Tillagas laxen i högre temperatur och kortare tid får den en fin stekyta och rå kärna.

Läs också: Recept på krämigt god potatisgratäng 

Tips! Gör en enkel getostkräm att servera till laxen:

Mosa getost (200 g) med en gaffel och blanda med crème fraiche (2 dl). Smaka av med 1 tsk honung och krydda med 2 krm salt och 1 krm svartpeppar,.