Lax i ugn med misoglaze

Lax i ugn med misoglaze serveras med ris, grönsaker, sallad och gärna misodressing. Mirin är en japansk söt vinäger som är vanlig i till exempel teriyaki.
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 500 g laxfilé - med skinn
  • 1 röd chili - t ex spansk peppar
  • 1 salladslök
  • 2 msk miso - t ex rårismiso
  • 1 msk rapsolja
  • 2 tsk ingefära - finriven
  • 2 msk mirin (söt matlagningssake)
  • 1 msk rårössocker
  • 2 tsk sesamfrön - svarta

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Lägg laxen i en smord ugnssäker form eller stekpanna av gjutjärn.

  2. Glaze: Kärna ur och strimla chilin. Ansa och strimla salladslöken. Blanda chili, salladslök, miso, olja, ingefära, mirin, socker och sesamfrön. Bred hälften av glazen på laxen.

  3. Tillaga laxen mitt i ugnen tills innertemperaturen är 57°, ca 15 min. Bred på den sparade glazen eller servera den till.

  4. Servera förslagsvis med sallad och ris.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!