Lax i papper

Laga laxen i allt-i-ett-paket i ugnen med hjälp av bakplåtspapper. Allt blir klart samtidigt och behåller sin saftighet och sin arom. Dessa är kryddade med ingefära, chili, ostronsås och lime. Lättlagat och läckert.

Lax i papper
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 4 bitar lax - skinn- och benfri lax (à 125 g)
  • 200 g zucchini
  • 70 g spenat - färsk

Kryddning

  • 1 lime
  • 5 salladslökar
  • 1 röd chili - finhackad, t ex piri-piri
  • 2,5 msk thaibasilika - finhackad
  • 1 msk ingefära - riven färsk
  • 1 msk ostronsås
  • 1 tsk salt

Tillbehör

  • nudlar - eller ris
  • ostronsås
  • chilisås - stark t ex sriracha

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Förbered fyra ark bakplåtspapper. Ansa och skär eller hyvla zucchinin tunt. Fördela små högar på varje papper av zucchini och spenat. Lägg lax­bitarna på grönsakerna.

    Foto: Helen Pe

    lax-i-papper-1

  2. Skölj limen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 msk saft. Ansa och finstrimla salladslöken. Blanda limeskal, limesaft, lök, chili, basilika, ingefära, ostronsås och salt. Fördela blandningen ovanpå och runt laxbitarna.

    lax-i-bakplatspapper

  3. Vik ihop papperen och rulla hårt ihop kanterna så att de håller ihop. Lägg dem i en ugnssäker form eller långpanna.

    Foto: Helen Pe

    lax-i-ugna-papper

  4. Ugnsbaka paketen mitt i ugnen ca 15 min. Öppna dem försiktigt och servera med nudlar eller ris, extra ostronsås och eventuellt någon chilisås.

    Foto: Helen Pe

    lax-i-ugn-med-papper

Vad tyckte du om receptet?