Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Lättrökt lax, avokado, syrad lök, forellrom och pepparrot

Laxen kan rimmas, rökas och tillagas i ugnen dagen före servering. Avokadocrèmen och löken kan förberedas samma dag.

Lättrökt lax, avokado, syrad lök, forellrom och pepparrot
Lättrökt lax, avokado, syrad lök, forellrom och pepparrot
Lättrökt lax, avokado, syrad lök, forellrom och pepparrot

Lättrökt lax

  • 600 g salmalax
  • 1 l vatten
  • 1 dl salt
  • 1 avokado - mogen
  • 0,5 msk lime - pressad
  • 1 krm tabasco
  • 1 krm salt

Syrad lök

  • 1 silverlök
  • 4 msk strösocker
  • 2 msk ättiksprit - (12 %)

Garnering

  • 1 bit pepparrot - (ca 3 cm)
  • 30 g forellrom

Gör så här

  1. Lök: Skala och skär silverlöken i tunna skivor, gärna på mandolin. Blanda löken med socker och ättika. Låt stå i rumstemperatur ca 1 timme. Låt rinna av.

  2. Ställ en avlång tallrik, som får plats i en abu-rök, i frysen. Blanda vatten och salt och rör tills saltet lösts upp. Lägg laxen i rimlagen  och låt stå i kylen ca 25 min. Lyft upp laxen och torka den på hushållspapper.

  3. Sätt ugnen på 80 grader. Tänd en abu-rök med alspån. Lägg laxen på den iskalla tallriken. Ställ den i röken. Lägg på locket och rök ca 4 min.

  4. Lägg laxen på ett ugnssäkert fat. Tillaga mitt i ugnen till 37 grader innertemperatur, beräkna ca 20 min.

  5. Halvera, kärna ur och gröp ur avokadorna. Mixa fruktköttet till en slät crème. Krydda med limesaft, tabasco och salt.

  6. Skär laxen i 12 bitar. Garnera laxbitarna med avokadocrème, syrad lök, nyriven pepparrot och forellrom.

Vad tyckte du om receptet?