Lättrimmad sejrygg med varm sallad på rödbetor

En fisk som först får ligga i rimlag blir härligt fast i konsistensen. Björn låter sin fisk rimma i saltlag (med 2 msk salt) över natten. Vi valde att snabbrimma i stället.
Lättrimmad sejrygg med varm sallad på rödbetor
Lättrimmad sejrygg med varm sallad på rödbetor Foto: Stefan Edetoft

Ingredienser

  • 600 g rödbetor - små, färska
  • 1 l vatten
  • 1 dl salt
  • 600 g sejrygg - skinn- och benfri, färsk
  • 2 msk senap - grov
  • 3 msk kapris
  • 1 citron
  • 50 g pepparrot
  • 1 msk dill - hackad
  • smör
  • salt
  • svartpeppar - nymald

Till servering

  • 800 g rattepotatis - alt färskpotatis

Gör så här

  1. Borsta bort jord från rödbetorna och koka dem mjuka 30 min. Skala och skiva dem 
i 1/2 cm tjocka skivor.

  2. Blanda vatten och salt. Skär fisken i fyra jämnstora bitar och lägg dem i rimlagen. Låt stå 15 min för tjocka bitar, 8 min för tunnare.

  3. Sätt ugnen på 150°.

  4. Ta upp fisken ur lagen, torka av den med hushållspapper. Smörj en ugnssäker form med 
1 msk smör. Lägg fisken i formen och ugnsbaka 10–15 min (eller till innertemperatur 55°).

  5. Smält 3 msk smör och häll i en skål. Tillsätt senap, kapris och rödbetsskivorna. Skrubba citronen i ljummet vatten. Finriv 1 msk skal och pressa ut saften. Tillsätt skal och saft till skålen. Skala och finriv pepparroten, tillsätt hälften till skålen. Krydda med 3 krm salt och 
1 krm peppar.

  6. Servera fisken med rödbetor och potatis. Toppa med resterande pepparrot, citronskal och dill.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!