Lättrimmad halstrad lax och smashad potatis med västerbottensost

Recept på festlig lättrimmad halstrad lax serverad med smashad potatis med västerbottensost. Ge laxen en snabb rimning, ett enkelt sätt att lyxa till det i vardagen. Kokt potatis förvandlas till helglyx på ett enkelt sätt.

Petra Lindstrand
Lättrimmad halstrad lax och smashad potatis med västerbottensost
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 600 g laxfilé - utan skinn
  • 2 msk ättiksprit (12 %)
  • 4 msk strösocker - + 1 msk
  • 1,5 dl vatten
  • 0,5 påse senapsfrön - gula (à 28 g)
  • 1 rödlök - stor
  • 1 msk salt
  • 1 kg potatis - kokta, små, fasta
  • 50 g smör
  • 75 g västerbottensost - riven
  • 1 tsk flingsalt - + 0,5 tsk
  • 1 krm nymald svartpeppar - + 1 krm
  • 1 citron
  • 2 dl lätt crème fraiche

Garnering

  • 3 msk dill - eller gräslök, strimlad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°.

    Picklad rödlök: Blanda ättika, 4 msk socker och vatten och rör tills sockret lösts upp. Koka senapsfröna i vatten i ca 2 min. Häll av i sil och spola av med kallt vatten. Skala och strimla löken. Blanda ner senapsfrön och lök i ättikslagen. Låt stå ca i 15 min.

  2. Rimmad lax: Skär laxen i 8 bitar. Blanda 1 msk socker och salt och strö ­runtom laxen. Låt stå ca 10 min.

  3. Lägg de kokta potatisarna på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem med en stekspade. Smält smöret och pensla på potatisen. Strö över ost, 1 tsk flingsalt och 1 krm peppar. Gratinera mitt i ­ugnen i ca 20 min.

  4. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1/2 msk saft. Blanda crème fraiche, citronsaft och citronskal. Krydda med 1/2 tsk flingsalt och 1 krm peppar.

  5. Torka av laxen och stek skivorna i en het stekpanna, ca 1 minut på varje sida. Servera laxen med ­potatis, citroncrème och picklad lök. Garnera med örter.

Vad tyckte du om receptet?