Lättlagad vegetarisk lasagne
I ugn: 25 minuter
Aktiv tid c:a 30 minuter
Vegetarisk lasagne med morot, salladslök och hasselnötter. Köp färska lasagneplattor och klipp dem i bitar med en sax. Lasagneplattorna får koka med i tomatsåsen och gräddningstiden blir därför kortare.
Ingredienser
-
1 stor
morot
-
1
gul lök
-
2
vitlöksklyftor
-
3 msk
olivolja
-
1
grönsaksbuljongtärning
-
1
tomater på burk
- hela (400 g)
-
1
tomater på burk
- krossade (400 g)
-
1 dl
vatten
-
3
salladslökar
-
2 - 3
basilikakvistar
-
2 msk
persilja
- hackad
-
2 krm
chiliflakes
-
1 krm
salt
-
4 - 5
lasagneplattor
- färska
-
1,5 dl
hasselnötter
- rostade
-
3 - 4 dl
ost
- riven
-
1 dl
crème fraiche
Tillbehör
-
grönsallad
-
parmesanost
- riven
-
ev
körsbärstomater
- rostade
Gör så här
-
Skala och hacka morot, lök och vitlök. Fräs morot och lök i olja i ca 3 min. Smula ner buljongtärningen och fräs i ca 30 sek. Tillsätt de hela tomaterna och mosa dem med en gaffel. Tillsätt de krossade tomaterna och vatten. Koka upp och sjud såsen under lock i ca 15 min.
-
Ansa och hacka salladslöken. Repa bladen från basilikan och hacka dem. Blanda ner salladslök, persilja, basilika och chiliflakes i såsen. Krydda med salt.
-
Sätt ugnen på 225°.
-
Klipp eller skär lasagneplattorna i bitar och blanda ner dem i såsen. Koka i ca 5 min, rör om då och då.
-
Hacka nötterna. Varva grönsaksröran med nötter, ost och crème fraiche i en oljad ugnssäker form. Gratinera mitt i ugnen i 20–25 min.
-
Servera lasagnen med grönsallad toppad med riven parmesan och eventuellt rostade tomater.