Lättlagad vegetarisk lasagne

Vegetarisk lasagne med morot, salladslök och hasselnötter. Köp färska lasagneplattor och klipp dem i bitar med en sax. Lasagneplattorna får koka med i tomatsåsen och gräddningstiden blir därför kortare.

Lena Söderström
Lättlagad vegetarisk lasagne
Foto: Lena Söderström

Ingredienser

  • 1 stor morot
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 msk olivolja
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 tomater på burk - hela (400 g)
  • 1 tomater på burk - krossade (400 g)
  • 1 dl vatten
  • 3 salladslökar
  • 2 - 3 basilikakvistar
  • 2 msk persilja - hackad
  • 2 krm chiliflakes
  • 1 krm salt
  • 4 - 5 lasagneplattor - färska
  • 1,5 dl hasselnötter - rostade
  • 3 - 4 dl ost - riven
  • 1 dl crème fraiche

Tillbehör

  • grönsallad
  • parmesanost - riven
  • ev körsbärstomater - rostade

Gör så här

  1. Skala och hacka morot, lök och vitlök. Fräs morot och lök i olja i ca 3 min. Smula ner buljongtärningen och fräs i ca 30 sek. Tillsätt de hela tomaterna och mosa dem med en gaffel. Tillsätt de krossade tomaterna och vatten. Koka upp och sjud såsen under lock i ca 15 min.

  2. Ansa och hacka salladslöken. Repa bladen från basilikan och hacka dem. Blanda ner salladslök, persilja, basilika och chiliflakes i såsen. Krydda med salt.

  3. Sätt ugnen på 225°.

  4. Klipp eller skär lasagneplattorna i bitar och blanda ner dem i såsen. Koka i ca 5 min, rör om då och då.

  5. Hacka nötterna. Varva grönsaksröran med nötter, ost och crème fraiche i en oljad ugnssäker form. Gratinera mitt i ugnen i 20–25 min.

  6. Servera lasagnen med grönsallad toppad med riven parmesan och eventuellt rostade tomater.

Vad tyckte du om receptet?