Laxtårta - enkelt recept på cheesecake med lax och kavring

Recept på enkel laxtårta på kavringsbotten. En lättlagad laxcheesecake lagad utan gelatin och den har en härligt krämig konsistens. Du kan använda laktosfritt smör, färskost och smetana i receptet. En perfekt laxtårta att laga till påsk, valborg och midsommar.

Lena Söderström
Laxtårta - enkelt recept på cheesecake med lax och kavring
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 75 g smör
  • 10 skivor kavring - (300 g)

Fyllning

  • 200 g gravad lax - i skivor
  • 300 g färskost - light (11 %)
  • 200 g färskost - naturell
  • 1 dl smetana
  • 0,5 citron
  • 2 msk röd stenbitsrom - gärna finkornig
  • 2 msk gräslök - finhackad
  • 1 msk dill - finhackad
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Garnering

  • 1 dl smetana
  • citronskivor
  • dillkvistar

Gör så här

  1.  Smält smöret. Mixa kavringen fint i matberedaren. Tillsätt smöret och mixa ihop. Tryck ut brödsmulorna i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ formen i frysen ca 20 min.

  2. Skär laxen i små tärningar. Vispa ihop färskost och smetana ca 30 sekunder, använd elvisp. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Blanda i lax, citronskal, rom, gräslök och dill i ostsmeten. Krydda med salt och peppar. Lägg ostsmeten i formen och släta till ytan. Täck med plastfolie och ställ i kylen ca 5 timmar.

  3. Bred smetana på cheesecaken och garnera med citronskivor och dill.

Vad tyckte du om receptet?