Lättlagad laxcheesecake

Lättlagad laxcheesecake är lagad utan gelatin och har krämig konsistens. Du kan använda laktosfritt smör, färskost och smetana i receptet.
Lena Söderström
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 75 g smör
  • 10 skivor kavring - (300 g)

Fyllning

  • 200 g gravad lax - i skivor
  • 300 g färskost - light (11 %)
  • 200 g färskost - naturell
  • 1 dl smetana
  • 0,5 citron
  • 2 msk röd stenbitsrom - gärna finkornig
  • 2 msk gräslök - finhackad
  • 1 msk dill - finhackad
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Garnering

  • 1 dl smetana
  • citronskivor
  • dillkvistar

Gör så här

  1.  Smält smöret. Mixa kavringen fint i matberedaren. Tillsätt smöret och mixa ihop. Tryck ut brödsmulorna i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ formen i frysen ca 20 min.

  2. Skär laxen i små tärningar. Vispa ihop färskost och smetana ca 30 sekunder, använd elvisp. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Blanda i lax, citronskal, rom, gräslök och dill i ostsmeten. Krydda med salt och peppar. Lägg ostsmeten i formen och släta till ytan. Täck med plastfolie och ställ i kylen ca 5 timmar.

  3. Bred smetana på cheesecaken och garnera med citronskivor och dill.

Vad tyckte du om receptet?