Lättlagad lax i ugn med svamp

Recept på lättlagad lax i ugn. Svamp och lax är en lite ovanlig kombination – men god. Purjolök är perfekt till när det ska gå snabbt att laga. Den blir mild och mjäll när den tillagas i ugnen. Rätten får lagom syra av crème fraichen.
Lättlagad lax i ugn med svamp
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 400 g laxfilé - utan skinn och ben
  • 1 purjolök
  • 250 g champinjoner
  • 2 kvistar dill
  • 2 dl crème fraiche - med svampsmak
  • smör
  • salt
  • nymald svartpeppar

Tillbehör

  • 800 g potatis - kokt
  • sallad - ev

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skär laxen i 4 portionsbitar. Krydda dem med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Ansa purjolöken och skär den i bitar. Lägg purjolöken i en smord ugnssäker form. Lägg på lax­bitarna.

  2. Ansa och skiva svampen. Stek den i 2 msk smör tills den fått fin färg. ­Krydda med 1/2 tsk salt.

  3. Lägg hälften av svampen i formen. Hacka dillen, ta undan lite till garnering. Rör ihop crème fraiche och dill. Bred crème fraichen över laxbitarna och strö över resterande svamp.

  4. Gratinera mitt i ugnen ca 20 min. Strö över den sparade dillen och servera med potatis och gärna sallad.

Vad tyckte du om receptet?