Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Lättlagad fiskgryta med tomat, apelsin och saffran

Recept på fiskgryta med saffran och apelsin, toppad med fänkålskräm. Lika smakrik som färggrann gryta där apelsin, saffran och fänkål ger en riktigt fin smak av höst.

Cecilia Hagerling Larsson
Mattias Larsson
Lättlagad fiskgryta med tomat, apelsin och saffran
Lättlagad fiskgryta med tomat, apelsin och saffran
Lättlagad fiskgryta med tomat, apelsin och saffran
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 800 g fiskfilé - av valfri sort
  • 400 g räkor - skalade
  • 2 paprikor
  • 1 zucchini - (300 g)
  • 1 fänkålsstånd - (250 g)
  • 2 morötter
  • 2 rödlökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 msk olivolja
  • 2 pkt saffran - (à 1/2 g)
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 1 förp krossade tomater - (500 g)
  • 1,5 fiskbuljongtärning
  • 7 dl vatten
  • 2 apelsiner
  • 2 tsk honung
  • 2 tsk salt
  • bladpersilja

Fänkålskräm

  • 3 dl smetana
  • 1 tsk fänkålsfrön
  • 2 krm salt

Tillbehör

  • bröd

Gör så här

  1. Fänkålskräm: Krossa fänkålsfröna i en mortel. Vispa smetanan med fänkålsfrö och salt till en luftig kräm.

  2. Kärna ur och skär paprikan i 2 cm-bitar. Ansa och skär zucchini och fänkål i lika stora bitar. Skala och skär morötterna i bitar. Skala och skär rödlöken i klyftor. Skala och finhacka vitlöken.

  3. Fräs grönsakerna i olja i en gryta tillsammans med saffran i 2–3 min. Häll på vinet och låt det koka upp. Tillsätt krossade tomater och buljongtärningar och häll på vattnet. Skölj apelsinerna noga i ljummet vatten. Finriv det yttersta skalet och pressa ut saften. Häll apelsinsaften i grytan och tillsätt apelsinskal och honung. Krydda med salt. Koka upp och låt sjuda under lock i ca 15 min.

  4. Skär fisken i 2 cm-bitar. Lägg fisken i grytan och låt sjuda försiktigt i ca 5 min.

  5. Blanda ner räkorna i grytan precis före servering. Servera fiskgrytan med fänkålskräm och bröd. Toppa med bladpersilja.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också:

10 goda grytor - recept på säsongens bästa grytor