Lättgravad röding med kryddost royal

Snittarna ska njutas direkt efter tillagning. En perfekt munsbit!
Allt om Mat
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 2 rödingfiléer - skinn- och benfria (ca 300 g) som varit frysta 3 dygn
  • 0,5 msk strösocker
  • 0,5 msk salt

Kryddost  royal

  • 100 g kryddost - (kummin)
  • 3 dl vispgrädde
  • 5 äggulor
  • 2 krm salt

Surdegscrunch

  • 1 skiva surdegsbröd - (ca 30 g)
  • 1 msk rapsolja
  • 0,5 tsk kummin

Garnering

  • 25 g kryddost
  • 20 bitar knäckebröd - gärna med kumminsmak
  • 100 g forellrom
  • 20 dillvippor - små
  • 2 msk gräslök - finhackad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 100°. Blanda socker och salt. Fördela blandningen runt om fisken och lägg den i en liten form. Täck med plastfolie. Grava  fisken 2 timmar i rumstemperatur.

  2. Kryddost royal: Riv osten. Koka upp grädden och dra kastrullen från plattan Rör ner osten och rör tills osten har smält. Vispa ner gulorna och smaka av med salt.

  3. Häll blandningen i en ugnssäker form, ca 20 x 20 cm. Täck med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 40 min tills äggstanningen stannat. Låt kallna i formen. Ställ i kylen.

  4. Ta fisken ur formen. Dela varje filé på längden till 4 långa bitar. Lägg två längder ovanpå varandra så att de blir jämntjocka. Rulla in längderna hårt i aluminiumfolie, som smällkarameller.

  5. Stick en digitaltermometer i en av rullarna. Grädda fisken mitt i ugnen till 50° innertemperatur, ca 25 min. Låt fisken kallna i  folien och ställ i kylen.

  6. Surdegscrunch: Grovhacka surdegsbrödet. Blanda med rapsolja och kummin. Fräs knaprigt i en stekpanna. Låt svalna. Mixa eller stöt blandningen i mortel.

  7. Garnering: Grovhacka kryddosten. Skär äggstanningen i ca 20 bitar. Ta fisken ur folien och skär den försiktigt i ca 2 cm breda bitar.

  8. Lägg äggstanning och fiskbitar på knäckebrödet. Garnera med forellrom, crunch, kryddost, dill och finhackad gräslök.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!