Lättgravad röding med kryddost royal

Snittarna ska njutas direkt efter tillagning. En perfekt munsbit!

Allt om Mat
Lättgravad röding med kryddost royal
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 2 rödingfiléer - skinn- och benfria (ca 300 g) som varit frysta 3 dygn
  • 0,5 msk strösocker
  • 0,5 msk salt

Kryddost  royal

  • 100 g kryddost - (kummin)
  • 3 dl vispgrädde
  • 5 äggulor
  • 2 krm salt

Surdegscrunch

  • 1 skiva surdegsbröd - (ca 30 g)
  • 1 msk rapsolja
  • 0,5 tsk kummin

Garnering

  • 25 g kryddost
  • 20 bitar knäckebröd - gärna med kumminsmak
  • 100 g forellrom
  • 20 dillvippor - små
  • 2 msk gräslök - finhackad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 100°. Blanda socker och salt. Fördela blandningen runt om fisken och lägg den i en liten form. Täck med plastfolie. Grava  fisken 2 timmar i rumstemperatur.

  2. Kryddost royal: Riv osten. Koka upp grädden och dra kastrullen från plattan Rör ner osten och rör tills osten har smält. Vispa ner gulorna och smaka av med salt.

  3. Häll blandningen i en ugnssäker form, ca 20 x 20 cm. Täck med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 40 min tills äggstanningen stannat. Låt kallna i formen. Ställ i kylen.

  4. Ta fisken ur formen. Dela varje filé på längden till 4 långa bitar. Lägg två längder ovanpå varandra så att de blir jämntjocka. Rulla in längderna hårt i aluminiumfolie, som smällkarameller.

  5. Stick en digitaltermometer i en av rullarna. Grädda fisken mitt i ugnen till 50° innertemperatur, ca 25 min. Låt fisken kallna i  folien och ställ i kylen.

  6. Surdegscrunch: Grovhacka surdegsbrödet. Blanda med rapsolja och kummin. Fräs knaprigt i en stekpanna. Låt svalna. Mixa eller stöt blandningen i mortel.

  7. Garnering: Grovhacka kryddosten. Skär äggstanningen i ca 20 bitar. Ta fisken ur folien och skär den försiktigt i ca 2 cm breda bitar.

  8. Lägg äggstanning och fiskbitar på knäckebrödet. Garnera med forellrom, crunch, kryddost, dill och finhackad gräslök.

Vad tyckte du om receptet?