Lättgravad marinerad lax

Ingefära och citron ger laxen en frisk och god smak.

Carina Wall
Lättgravad marinerad lax
Foto: Ulrika Pousette

Lättgravad marinerad lax

  • 500 g laxfilé - med skinn (fryst 3 dygn)
  • 4 tsk strösocker
  • 2 tsk salt
  • 1 bit ingefära - (ca 40 g)
  • 1 citron - rivet skal + 2 msk saft
  • 2 msk vit balsamvinäger
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Garnering

  • dillkvistar
  • skivor ingefära
  • citronskal - rivet

Gör så här

  1. Ta bort eventuella ben från laxen. Skär laxen i tunna skivor och lägg dem på en bricka. Blanda ihop socker och salt. Strö blandningen över laxskivorna och låt laxen grava i rumstemperatur ca 1 timme.

  2. Skala ingefäran och skär den i tunna skivor. Lägg skivorna på laxen. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Blanda citronskal, citronsaft, vinäger och peppar. Häll blandningen över laxen och marinera ytterligare i kylen ca 1 timme.

  3. Lägg laxen på ett serveringsfat. Garnera med dillkvistar, ingefärsskivor och rivet citronskal.

Vad tyckte du om receptet?